luni, 21 decembrie 2009

Gluma???? sau COSMAR!!!!

O lume de vis,..realitate...cosmar, un eseu imbunatatit as zice eu,...un mare semnal de alarma  a celor intamplate in jurul nostru in fiecare  zi , a incompetentei unor angajati ce nu au invatat sau nu au fost invtati sa respecte si sa aprecieze munca unui om, identitatea unui om, care nu au invatat sa respecte parerile celor din jurul lor, sau nu au fost invatati sa respecte parerile celor din jurul lor.
Competenta, incompetenta cine isi pierde timpul sa inteleaga sensul a doua cuvinte ratacite in vocabularul  Roman-Roman, doar astazi vorbim limba engleza, limba germana, limba italiana si mai rar limba franceza... consultam dictionare englez-roman, german-roman, italian-roman si mai rar dictionarul francez-roman, asa ca nimeni nu mai are timp si de dictionarul roman-roman....
Nimeni nu a invatat pana in aceasta zi ca o litera schimbata inseamna un sens schimbat al unui cuvant, o litera schimbata intrun nume inseamna schimbare de persoana, schimbare de identitate. Dar cand schimbi un cuvant ce inseamna???
O comedie de vis, ..realitate ,..cosmar, inca nu am scris. Dar este o idee foarte buna. Poate intro zi voi scrie si ceva mai vesel, ceva de genul...haz de necaz...
I.L. Caragiale a reusit prin umorul scrierilor sale. Intamplari adevarate cosmaruri cu un iz comic au reusit sa dainuie de secole in literatura romaneasca si sa fie apreciate si gustate de poporul nostru si de alte popoare. Schitele lui Carageale au existat si au incantat mai putin in timpul vietii lui, dar au devenit mai reale ca niciodata in acest secol al vitezei.
Mihai Eminescu a fost tratat ca un nebun incurabil in timpul vietii lui si multe poezii au trecut prin tipografii, au  fost publicate si apreciate, dar multe dintre ele au rezistat nu se stie cum in tipografii , ratacite probabil si au fost publicate cand nimeni nu a mai visat, nu a mai sperat sa mai fi ramas ceva din urma marelui nostru LUCEAFAR al literaturii. Poiezii care au lovit in sistemul politic , in sistemele organizatorice ale epocii respective.
Istoria unui popor nu este intotdeauna cea prezentata de istorici . Si istoricii sunt oameni si sunt influientati de politica si interesele politice de moment. Asa ca istoria este cea traita de noi in direct. Poate nu suntem talentati sa redam tot, din toate punctele de vedere ,...dar povestirile celor ce au trait in direct sunt mult mai reale decat istoria publicata in manualele de istorie.
Tolstoi a fost si este apreciat pentru felul cum a prezentat in romanele sale istoria Rusiei.
Polevoi a facut eroi de romane persoane cu o viata normala, persoane care au luptat in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Margaret Mithchel a reusit sa prezinte istoria traita pe o perioada de 50 de ani din viata americanilor si un regizor a reusit sa transpuna pe pelicula toate framantarile politice si viata de sacrificiu a locuitorilor  Americii.
Si lista autorilor si a subiectelor poate fi dusa la infinit . 
DAR ce facem cu greselile strecurate din intamplare, fatalitate, hazard...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu